Kerk in een ander licht

is ons jaarthema voor het lopend werkjaar.

Jaarthema Sint-Amandus Malderen

Een woordje uitleg bij het jaarthema: 
Kerk in een ander licht

Claude Monet schilderde tientallen keren de kathedraal van Rouen. Hij was onder de indruk van de manier waarop licht het uiterlijk van een plek verandert, afhankelijk van het tijdstip van de dag, het seizoen of de weersomstandigheden. Met die schilderijen benadrukt hij zowel de stevige, permanente structuur van de kathedraal, als de lichtheid en de broosheid ervan in het voortdurend veranderend licht.

Kunnen we met deze bedenkingen over licht niet ook naar onze kerkgemeenschap kijken?

De kathedraal van Rouen zou een metafoor, een beeld kunnen zijn voor onze Kerkgemeenschap. De kathedraal, onze Kerk dus, bestaat eeuwenlang. De kathedraal verwijst naar onze bron, ons fundament, staat symbool voor onze traditie. Een stevige structuur die gebouwd is op de evangelische boodschap, waarvan de kern onveranderd de eeuwen trotseert. Die boodschap wordt ten volle zichtbaar in de figuur van Jezus, Hij is de bron. Zijn boodschap van liefde straalt als een levend licht voor de mens en voor de wereld. Wanneer in onze kerkgemeenschap mensen en ook groepen zich afsnijden van die bron, dan kan het gebeuren dat daar alle waarden verdorren. Dat is in onze geschiedenis, ook recent nog, gebeurd. Dan sterft de liefde en neemt onmenselijk kwaad de bovenhand. In die mensen en gemeenschappen is er geen licht meer en geen hoop, enkel duisternis en angst. De actualiteit maakt dat voldoende duidelijk.

Onze kerkelijke gemeenschappen en parochies moeten dus allereerst blijven zoeken naar verbinding met die evangelische bron en daarvan getuigen door zelf het voorbeeld te geven. Wat we preken, moeten we niet alleen doen, maar moeten we doen op een letterlijk 'voorbeeld-ige' en buitengewone manier, inventief en creatief. Omstreeks het jaar 200 schreef Tertullianus dat heidenen en tegenstanders van de christenen over hen zeiden: 'Zie hoe ze elkaar liefhebben'. Vanuit die liefde hebben gelovigen veel goede dingen gedaan. Maar we weten dat dit lang niet altijd van de hele kerk kan worden gezegd, ook vandaag niet. Wat goed was en is, komt daardoor in de schaduw te staan. Het raakt en ontmoedigt mensen die het beste van zichzelf geven in onze gemeenschappen.

Op de vraag of je de Bijbel kunt samenvatten in drie woorden antwoordde iemand: 'En toch…'. 'Dat zijn slechts twee woorden', zei iemand anders. 'Neen, drie', zei de eerste, 'de drie puntjes staan voor een woord naar keuze'. De drie puntjes dagen ons uit om dat 'en toch' in te vullen. Om ondanks pijn en wanhoop, haat en vernieling, zonde en zwakte, lijden en dood – te blijven geloof dat er hoop is, beterschap, liefde, vrede, barmhartigheid en verrijzenis. Om te blijven geloven dat het de moeite waard is om daaraan te blijven meewerken.

Die boodschap, die kern van ons geloof blijft dezelfde, net zoals de kathedraal van Rouen de tijden doorstaat. En rond die kern blijven wij gemeenschap vormen, maar de manier waarop wij dat doen krijgt voortdurend een andere vorm, een ander accent. Onze gemeenschap ziet er immers telkens anders uit wanneer zij beschenen wordt door veranderend licht. Licht dat ook vandaag het duister verdrijft.

Welk licht laten wij op onze kerkgemeenschap schijnen? Wat laten wij oplichten? Kijken wij naar onze gemeenschap met telkens dezelfde bril op? Blijven wij jaar in jaar uit steeds dezelfde dingen doen en zeggen? Dan verstart ons beeld van kerk. Dan verdwijnt de kleur en blijven we staan. Al wat nieuw en anders is krijgt dan geen kans.

Of proberen we een gemeenschap te zijn die midden in de wereld staat en in het volle licht, zoals de kathedraal van Rouen, en die verbinding probeert te maken met die veranderlijke wereld. Een dynamische kerk, die staat waar ze staat, maar die zich hult in telkens weer een ander licht. Dezelfde gemeenschap blijven, maar die telkens in een ander licht plaatsten: dat is wat wij dit werkjaar willen doen.

In feite doen wij dat al jaren hier in Malderen. Al de bewegingen en werkgroepen laten een eigen licht schijnen in en op onze gemeenschap. Zij beklemtonen elk een eigen aspect ervan. We horen dat straks in de thema's die worden aangebracht.

Wij mogen dankbaar zijn voor het veelkleurige palet dat daardoor in onze gemeenschap gevormd wordt. Dank daarvoor.

Dit jaar willen we daar nog iets aan toevoegen.

De kerk staat vandaag voor de keuze tussen de palliatieve verzorging van haar kleine rest of haar zendingsopdracht. Trekken wij ons terug in een kleine besloten kring van gelijkgezinden? Of proberen we getuigend aanwezig te zijn in de samenleving? In het volle besef van onze kwetsbaarheid, onze menselijke onvolkomenheid en ons verleden, maar ook overtuigd van de kracht van de evangelisch boodschap voor de wereld van vandaag? Beide proberen lukt niet, want dat is ongeloofwaardig.

De keuze is eenvoudig: getuigend aanwezig zijn. Daarom richten wij de spot op telkens een ander, belangrijk aspect van kerk-zijn. Wat kunnen wij hier en nu betekenen?

Dat koppelen we aan wat het kerkelijk jaar ons brengt en waar mogelijk illustreren we dat met een voorwerp uit onze kerk.

Enkele voorbeelden:

In de kruisweg zien we Veronica, die het gelaat van de lijdende Jezus afdroogt. Troosten, zorgen, verzorgen. In de maand van ziekenzalving belichten we dat. Aandacht voor wie kwetsbaar is. Wie zijn dat vandaag? Hoe kan onze kerk vandaag Veronica zijn en voor wie? In welke mensen zien wij het gekwetste gelaat van Jezus?

De actualiteit kan ons daarbij zeker gidsen.

Of de dag van de aarde in april. Aandacht voor ecologie, voor de de wereld waarin wij wonen.

Ook en vooral vandaag is het van belang dat wij ondanks alles blijven geloven in de kracht van zachte waarden: aandacht voor elkaar, geduld, dankbaarheid, mededogen. Daardoor willen wij ons ook dit werkjaar laten leiden. In alle onvolkomenheid en kwetsbaarheid. Maar ook met alle kracht.

Moge ons enthousiasme van de 'hoop-ondanks', van het 'en toch…' ons in staat stellen om liefdevol samen te leven, hier in ons eigenste Malderen en op alle andere plaatsen.

Parochieploeg Malderen

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin